Tips

Lwordish blogg

Latest post

Alexandra Jau (Read more...)

En bloggare som är besatt av Pärlplattor och att göra snygga teman till sin Soclog. Spenderar 98% av hennes vakna tid vid datorn (10% när nätet lägger ner). Har en murgrundad avsky mot ful design (om den inte är så ful att den blir snygg) och modebloggar.

Links

Archive

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

Dec Nov Oct Sep Aug Jul Jun May Apr Mar Feb Jan

2009

2008

2007

2006

2005

Photo albums

Kategorier

Tech/Internet Entertainment Everyday Fashion Sneakers Politics/Society Mode Photo Husdjur Tävling melodifestivalen Webbläsarspel Eurovision Song Contest Rita MarioMonday Bilar Lego Parents festival Film/TV-serier Handarbete Designleksaker Tatuering Bildredigering Konvent Photoshop tshirts cyklar Böcker Blogg Smycken Arkitektur Visitkort program Miljö Vika papper Teckningar Vetenskap Motorcyklar smink Skärmsläckare Dagens Dans Cykel

RSS Feed bloglovin Follow with Bloglovin'

Så designar du din blogg: Inlägg

Monday 1 March 2010

När det gäller utseendet på inlägg så finns det två ställen att ändra det på. Under "Design" i menyraden och direkt i texteditorn där du skriver inläggen.

Det flesta inställningar är bästa att göra i design-läget. Ändrar du i texteditorn så ändrar du bara det specifika inlägget. Och det kan bli tokigt om du har t.ex vit textfärg på inlägg en veckan och kommer på att du vill ha vit bakgrund veckan efter. Då måste du gå tillbaks till dina gamla inlägg och ändra textfärgen i varje inlägg för hand.

Typsnitt på texten
Det som bara går att ändra i texteditorn är text-typsnittet och storleken. Mitt tips är att hålla sig till ett (eller flera liknande) typsnitt. Bloggen kan få ett ganska rörigt intryck om man har olika typsnitt i varje inlägg.

Så vad ändrar man i "Design" då?
Allt utom texttypsnitt och textstorlek. Klicka på "Design" i menyraden och sedan "Inlägg". För att ändra färg på t ex bakgrunden så klickar du färgrutan bredvid. I färgverktyget som dyker upp klickar du i cirkeln för att välja färg. Klicka i fyrkanten för att ställa in nyans. Klicka spara n'är du är nöjd.

Bakgrund eller inte?

Man måste inte ha bakgrundsfärg på inläggen (eller presentationen). Faktum är att det kan vara ganska snyggt att ha "genomskinlig" bakgrund. Klicka upp färgverktyget för bakgrundsfärg. Längst ner, under avbryt-knappen, finns en ruta där man kan skriva in färgkoder (ex. #e3e3e3 för grå). Ta bort all text i den (#-tecknet med). Klicka "spara" och tada! Ingen bakgrundsfärg! Det ser nu ut som dina inlägg ligger direkt på bakgrundsbilden. Du kan göra samma sak med presentationen.

Stiltips

Nu kommer jag in på ett farligt område...att ge stiltips till andra. Smaken är som baken men några saker kan vara bra att ha i bakhuvudet. För vi vill väl att bloggen ska vara så lättläst och överskådlig som möjligt? I parenteserna kan du se vad jag använder.

  • Välj ett text-typsnitt och håll dig till det (Helvetica)
  • Ha samma färg på bildtexten som på den vanliga texten
  • Kör du utan bakgrundsfärg så se till att ha enkel bakgrundsbild, så att inte texten "försvinner" i bakgrundsbilden.


Mer designtips in de andra delarna av "Så designar du din blogg":

Introduktion
Toppbild  
Bakgrund 
Bakgrund forts.

Danyael, Majide and 1others likes the post
Anonymous

Anonymous

Mon 1 Mar 2010, 14:07
Tänkte bara på en sak, till vänster här har du skrivit "Har en murgrundad...". Säger man inte grundmurad? Eller är det sådan där modern ironi? ;)
Mon 1 Mar 2010, 22:57
Anonymous  Jo men det låter faktiskt lite kul så därför jag inte vågat säga något :)
Tue 2 Mar 2010, 10:41
lwordish  Ha ha, skriver jag ,märklig ord så säg till...Har en förkärlek till att skriva saker sent om nätterna och min hjärna hittar ibland på egna ord. Håller med om det att det låter kul. Det får va kvar!
Reply

Med och utan bakgrundsfärg på inlägg- och presentations-delarna av bloggen

Was written Mon 1 Mar 2010, 12:22 | Direct link  
designguide soclog bloggdesign så designar du din blogg