Tips

Lwordish blogg

Latest post

Alexandra Jau (Read more...)

En bloggare som är besatt av Pärlplattor och att göra snygga teman till sin Soclog. Spenderar 98% av hennes vakna tid vid datorn (10% när nätet lägger ner). Har en murgrundad avsky mot ful design (om den inte är så ful att den blir snygg) och modebloggar.

Links

Archive

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Dec Nov Oct Sep Aug Jul Jun May Apr Mar Feb Jan

2008

2007

2006

2005

Photo albums

Kategorier

Tech/Internet Entertainment Everyday Fashion Sneakers Politics/Society Mode Photo Husdjur Tävling melodifestivalen Webbläsarspel Eurovision Song Contest Rita MarioMonday Bilar Lego Parents festival Film/TV-serier Handarbete Designleksaker Tatuering Bildredigering Konvent Photoshop tshirts cyklar Böcker Blogg Smycken Arkitektur Visitkort program Miljö Vika papper Teckningar Vetenskap Motorcyklar smink Skärmsläckare Dagens Dans Cykel

RSS Feed bloglovin Follow with Bloglovin'

Så designar du din blogg: Toppbild

Saturday 5 December 2009

Klicka "Design" och sen "Topp" för att komma till sidan där man ändrar topp-inställningarna. Här ser du alla ändringar du kan göra på toppdelen av din blogg.


Ser du inte "Design" i menyraden? Den syns bara när du är på din sida. Klicka på "Min Blogg" så borde du se den.

Hur du gör din toppbild är upp till dig själv. Själv använder jag ett gratis bildbehandlingsprogram som heter Gimp. Det har dock en ganska hög inlärningströskel (som de flesta avancerade bildprogram).

Enfärgad
Det enklaste är att skippa bild och bara ha toppen enfärgad. Gå till toppinställningarna (Design-Topp) Klicka på färgrutan vid “Bakgrundsfärg". En färgväljare dyker upp. Klicka på en färg I yttercirkeln för att välja den. Klicka I fyrkanten för att ställa in nyans. Klicka “OK" när du är nöjd. Du borde se ändringen direkt.

Syns inte färgen du valt? Gå till färgväljaren och kolla så att #-tecknet står framför färgkoden. Ex. #ffdd23. En idé är skippa bakgrundsfärgen på toppdelen och bara visa titeln. Då blir det bakgrundsfärgen/bakgrundsbilden för hela sidan som syns.

Lägg till titel

En blogg utan titel är ingen bra blogg. Gå till toppinställingar och skriv vad du vill att din blogg ska ha för titel i titelrutan. Du kan välja placering, typsnitt, storlek. Titelfärgen ändrar du till vänster (under Bakgrundsfärg). Titeln får automatiskt en liten skugga.

Du kan byta titel på din blogg hur många gånger som helst., din webadress är fortfarande den samma.
Ex. Bloggtitel: Min knäppa lilla blogg   Webadress: http://lwordish.soclog.se

Ladda upp egen bild
En toppbild får max vara 1126 x 400 pixlar (bredd & höjd). Numera fungerar det att ha en toppbild med genomskinlig bakgrund. Bilden måste vara i png-format för att det ska fungera. Det går inte att ha rörliga bilder som toppbild.

Gå till toppinstälningar (Design – Topp). Leta efter "Topp bild". Klicka i den vita raden eller på Browse/Bläddra-knappen. Välj en bild du har på datorn. Klicka OK. För att se bilden måste du klicka "Spara".

Bilden hamnar automatiskt i mitten. Glöm inte att lägga till en titel.


TIPS!
Använd inte bilder som är högre än 300 px. Din blogg kanske ser jättesnygg ut med stor toppbild på din dator. Men om en      besökare har låg skärmupplösning (t.ex 1152 x 864 är vanligt) så kommer toppbilden att ta upp i stort sett hela skärmen. Inget stort problem kanske, men det är jobbigt att behöva bläddra neråt för att ens kunna se det översta inlägget. Kolla hur din blogg ser ut med olika skärmupplösningar på Viewlike.us så ser du vad jag menar.Orkar du inte med bildbehandlingsprogram?

Du är inte ensam, bildbehandlingsprogram är inte enkla att lära sig. Vill du ha en hyffsat snygg toppbild så kan du använda toppbilds-generatorer som finns på nätet. Oftast funkar det som så att du fyller i text och väljer storlek, färg, effekter mm. När du klickat på OK, så gör sajten bilden åt dig. Spara den på datorn och ladda upp som toppbild.

Några toppbilds-generatorer:


När du laddat upp din bild på Soclog så glöm inte ta bort eventuell titel som du skrivit i titelrutan. Lämna titelrutan tom eller klicka i "visa ej".


Känner du dig redo för lära dig mer? Kolla in de andra delarna i "Så designar du din blogg":

Introduktion
Toppbild
Bakgrund
Bakgrund forts
Inlägg


Detta inlägg uppdaterades 28 feb, 2010.

Design-fönstret för Topp.

Exempel på uppladdad toppbild (764 px bred, 300 px hög). Jag la till titeln i topp-inställningar. Typsnitt: Tahoma, Storlek: 48, Placering: Till höger.

Tue 15 Dec 2009, 00:49
Är det de ultimata måtten? Jag tänker mest på bredden, höjden är mindre viktig.

Min blogg:
Sun 28 Feb 2010, 01:15
lwordish  Korrekt antaget. Den behöver uppdateras.
Sun 28 Feb 2010, 02:28
i2db  ja precis :)
Reply
Was written Sat 5 Dec 2009, 11:58 | Direct link  
designa din blogg design topp header toppbild guide tema designguide